MINDFUL RODITELJSTVO

Imate mališane kod kuće? Ako se ponekad osjećate kao da gubite kontrolu i ne znate kako dalje, niste sami.

 

Između neuspjelih pokušaja odvikavanja od pelena, noćnih i rano-jutarnjih buđenja, bratske ljubomore i razmirica, dječjih iznenadnih napadaja bijesa i promjena raspoloženja, partnerskih prepirki oko (pravilnog) odgoja djece ali i nedostatka intimnosti, raznih osobnih frustracija i još puno puno toga…budimo iskreni – vjerojatno vam preostaje malo energije i vremena za sebe i za pronalaženje novih rješenja da vam život (i roditeljstvo) budu ljepši (i lakši!).

Ivana se jako dobro sjeća kakva su bila radna jutra u njenoj kući. Budući da je njezin suprug morao rano otići na posao, na njoj je bilo buđenje i oblačenje Mie i Noe, tada 5 i 3, priprema i davanje doručka, te dovoženje u vrtić. “Naša je jutarnja rutina bila samo hrpa dernjave i jurnjave. Nitko nije radio ono što je trebao raditi. Klinci se nisu ni najmanje brinuli o tome da vrijeme leti, dok sam ja cijelo vrijeme trčala naokolo kao kokoš sa odrezanom glavom pokušavajući sve obaviti da ne zakasnim na posao.”

 

Što mislite, je li vrijedno usvojiti vještinu koja vam može pomoći da se naučite bolje nositi sa ovakvom ili sličnom situacijom?


WEBINAR

Mindful roditeljstvo

 

PETAK 7.8.2020,

21:00 – 22:30 

PROMO CIJENA 200 KN

 

Biti mindful znači biti svjestan, obratiti pažnju na sadašnji trenutak. To znači da ste svjesni što se događa oko vas, što mislite i kako se osjećate. I ne samo to, biti mindful znači gledati na svijet s manje osuđivanja, a više prihvaćanja.

Cilj mindful roditeljstva je naučiti promišljeno (a ne automatski i nesvjesno) reagirati na djetetova ponašanja. Vježbanjem mindfulnessa učite prihvaćati svoje dijete ali i sebe kao roditelja (i ljudsko biće). Naravno, niti uz mindfulness roditeljstvo nikada neće biti med i mlijeko.

Umjesto toga, biti mindful roditelj znači biti ovdje, svjestan sadašnjeg trenutka, i ne dozvoliti da emocije ili traume iz prošlosti ili brige o budućnosti „oboje“ vaše trenutno iskustvo ili – što je još važnije – vašu reakciju. I dalje možete osjećati ljutnju ili frustraciju, ali sada ćete znati zašto se tako osjećate, i što je još važnije, znati ćete što napraviti s tim osjećajima – kako je naprikladnije postupiti u tom trenutku – smirenog uma i srca – ne više kao marijoneta ili barka na olujnom moru.

 

Kao roditelj, svatko od nas pokušava napraviti najbolje s onime što zna. I to je u redu. Naša nesavršenost, njezino prihvaćanje i spremnost na promjene su najvrjedniji alati koje imamo.

 

SAČUVAJTE SVOJE PSIHIČKO ZDRAVLJE (I BRAK)

Roditeljstvo općenito, a posebno roditeljstvo djece s poteškoćama, je stvarno jako stresno: osim njegove zaštite i prehrane, ono od nas zahtjeva da fizički i psihički pripremimo dijete za samostalan život. Sama riječ je dakle usko povezana sa naporom i brigama. Odgoj djeteta izvor je roditeljskog stresa: Hoće li odrasti u dobru osobu? Pronaći dobar posao? Hoće li biti sretno?…Ova i druga pitanja mogu zamutiti naš pogled, oduzeti nam užitak roditeljstva i učiniti da postanemo preplašeni, impulzivni, nepredvidivi i ponekad čak zastrašujući. Sve se to odražava i na odnos s partnerom, posebice kada su odgojne odluke izvor dodatnih razmirica i neslaganja.

ODGOJITE SVJESNO (I SRETNO) DIJETE

Roditelji su često u strahu da će zbog njihovih postupaka jednoga dana djeca završiti kod psihologa, da će im naštetiti svojim odgojem i odlukama. Naravno, izuzevši obiteljsko nasilje i ostale nezdrava ponašanja, to je sve samo ne istina. Umjesto ovih neopravdanih strahova, potrebno je prihvatiti nesavršenost kao dio života, naučiti regulirati vlastite neugodne emocije i na taj način postati smireniji i prisutniji za svoju djecu te ih podučiti prihvaćanju i nježnosti, prema sebi ali i prema drugima.

OMOGUĆITE SI NOVE POGLEDE NA ŽIVOT

Usporavanje, udaljavanje od stvari, od samih sebe i od onoga što nam se događa, svjesno promatranje vlastitih reakcija izvana, omogućuje nam nove perspektive, svježe ideje i nova rješenja.

POBIJEDITE STRES

Mnoga istraživanja pokazuju da najveći izvor stresa u djetinjstvu i adolescenciji nisu škola, izvannastavne aktivnosti ili pritisak vršnjaka, već roditeljski stres. Dakle, biti dobar roditelj znači naučiti upravljati vlastitim stresom i podučiti isto svoju djecu.

 

Što ćete učiti na webinaru?

…Koliko je važno slušati. Istinski slušati i promatrati sa vašom punom pažnjom. Okolinu. Mirise. Zvukove. Sve što okružuje vas i vaše dijete.

…Što znači prihvatiti. Pristupiti situaciji bez osuđivanja vlastitih osjećaja ili osjećaja svojeg djeteta. Otpustiti nerealna očekivanja koja imate prema svom djetetu (i samima sebi). Prihvatiti ono što jest.

…Važnost osviještavanja i nošenja sa (neugodnim) emocijama. Emocije su stalno s nama. One imaju snažan utjecan na nas, bili mi toga svjesni ili ne. To znači da ćete kako redovito prakticirate mindfulness sve manje dopuštati emocijama da izazovu kod vas automatske reakcije, poput vikanja ili drugih automatskih ponašanja.

…Suosjećanje je osnova svih zdravih odnosa. Suosjećati sa djetetom: sagledati ne samo svoju perspektivu već i njegovu, unatoč neslaganjima. Suosjećanje se odnosi i na vas kao roditelja: kako se manje samo-optuživati ako sve ne ispadne onako kako ste zamislili.

 

Uz mindfulness neće nestati sav vaš stres niti će vaše dijete postati tiše. Ali mindfulness će vam omogućiti da:

  • se bolje nosite sa stresom,

  • se manje brinete,

  • vas strah ili ljutnja teže “preplave”,

  • budete prisutniji, “ovdje i sada”, za vašu djecu, vašeg partnera ali i za same sebe.

 

Način izvođenja:

Molimo Vas da se prijavite putem slijedećeg obrasca ili mailom na info@psiqonsult.com

i uplatite kotizaciju od 200 KN na račun:

IBAN HR8223600001102725643
PSI QONSULT, obrt za savjetovanje, vl. Tijana Debelić,
Scarpina 5/III, 51000 Rijeka

MODEL 00 POZIV NA BROJ  OIB PLATITELJA

OPIS PLAĆANJA: WEBINAR MINDFUL RODITELJSTVO

PRIJAVA JE POTPUNA NAKON PLAĆENE KOTIZACIJE.

Nakon što zaprimimo Vašu prijavu i evidentiramo uplatu kotizacije, na Vašu e-mail adresu koju ste nam dostavili putem prijavnog obrasca poslati ćemo Vam link za direktan pristup webinaru.

Ukoliko ne budete mogli pristupiti webinaru u njegovoj live izvedbi, moći ćete pogledati i poslušati njegovu snimku bilo kada i bilo gdje, gdje je dostupan internet; korištenjem računala, pametnog telefona ili tableta. Link putem kojeg će biti moguće pogledati snimku webinara poslati ćemo vam mailom.

 

Autor/predavač:

Tijana Debelić, doktorandica psihologije i kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja u superviziji.

Nakon gotovo desetljeća rada u školi s djecom i roditeljima u ulozi školskog psihologa, otisnula se u samostalne vode i pokrenula vlastiti projekt, Psi Qonsult, kako ga ona voli zvati, prostor susreta, bliskosti i promjene.

Iz velike ljubavi prema svom zanimanju, nakon završenog fakulteta psihologije u Padovi, stalno se posvećuje učenju kroz razna formalna i neformalna usavršavanja te je između ostalih edukacija završila i mindfulness edukaciju za stručnjake.

Priznaje da najveće dobrobiti mindfulnessa osjeća kroz njegovu svakodnevnu praksu koja traje već godinama, a koja joj pomaže da se nosi sa životnim nedaćama, sa zahtjevnošću vlastitog posla ali i da iskrenije (opuštenije, punije) uživa u životnim trenucima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *