Psihološko savjetovanje i psihoterapija

Ako patite od psihičkih poteškoća ili poremećaja poput anksioznosti, depresije, fobija, niskog samopoštovanja ili posljedica stresa mogu vam pomoći psihološkim savjetovanjem ili psihoterapijom.  A budući da o ovim tehnikama kruži mnogo mitova, najprije želim objasniti što su i kako djeluju.

# 1 Terapeut ne posjeduje recept za sreću. Ni čarobnu pilulu. I ne može čitati misli. Ono što ću vam predati su znanja i vještine potrebni za rješavanje problema i poboljšanje kvalitete života, kao što su tehnike kontrole misli i ponašanja, rješavanje konflikata, bolje ophođenje s drugim ljudima kao i druge korisne vještine koje morate usvojiti i uvježbavati na isti način na koji trenirate svoje tijelo baveći se jogom, biciklizmom ili trčanjem.

# 2 Prava terapija ima vrlo malo zajedničkog s TV emisijama. Ako mislite da ćete biti prisiljeni leći na kauč i pričati o vašem djetinjstvu biti ćete prilično iznenađeni. Iako ćemo u nekim situacijama raspravljati o vašoj prošlosti (učinile su od vas osobu koja ste danas!) više ćemo se usredotočiti na rješavanje problema u sadašnjosti i pomoći vam da izgradite bolju budućnost.

# 3 Psihoterapija ne traje godinama. Naravno da neki ljudi mogu imati koristi od dugotrajne terapije, osobito oni koji pate od kroničnih psihičkih poremećaja. No, velika većina psihičkih poteškoća i problema s kvalitetetom života može se razriješiti za nekoliko mjeseci ili ponekad čak tjedana.

# 4 Terapija nije luksuz. Iako se ponekad smatra luksuzom, troškovi su manji nego što mislite. Povrh toga, pozivam vas da se prisjetite svih besmislenih stvari na koje svakodnevno trošite novac bez da trepnete. Već nekoliko seansi može značajno utjecati na vašu dobrobit i zasigurno je jedno od najboljih životnih ulaganja koje ćete napraviti.

# 5 Ne, nije da samo slušamo i govorimo stvari poput “Kako se osjećate vezano uz to što ste sada rekli?” Iako je slušanje ključan dio ovog posla, dobri terapeuti također puno pričaju što uključuje postavljanje ciljanih pitanja, pomoć pri postavljanju ciljeva terapije i podučavanje vještina potrebnih za dostizanje tih ciljeva. Nemojte se iznenaditi ni kada dobijete domaću zadaću sa svrhom uvježbavanja novih vještina.

# 6 Pitati pomoć psihologa ili psihoterapeuta nije znak slabosti. Ni ludosti. Naprotiv, to je znak hrabrosti. Potrebno je mnogo hrabrosti da biste mogli pogledati sami sebe u ogledalo i priznati da ste jedini uistinu odgovorni za ishode u vašem životu. Ako osjećate da ste izgubili kontrolu nad vlastitim životom, terapija će vam pomoći ponovno pohvatati konce.

# 7 Nemate vremena za terapiju. Razmislite još jednom. Radim vikendom i večernjim satima. Radim online terapiju putem Skype-a (sve dok niste u ozbiljnoj nevolji). Isto tako, umjesto tradicionalnog termina u trajanju od jednog sata, fleksibilna sam i mogu se prilagoditi čak i najgušćim rasporedima. Pitat ću vas samo ovo: Da li biste nastavili voziti auto s kotačima u obliku četverokuta samo zato što nemate vremena zaustaviti se i staviti one okrugle? Ne, ne biste. Pronalaženje vremena za terapiju gotovo je ista stvar.

Sada kad smo razjasnili što je psihoterapija, želim vam objasniti kako vam mogu pomoći.

U svojem radu koristim kognitivno-bihevioralnu terapiju koja je jedan od najviše znanstveno proučavanih oblika psihoterapije. Služeći se njenim tehnikama, naučiti ću vas prepoznati i mijenjati misli i ponašanja koja nisu za vas korisna niti zdrava. KBT je posebno učinkovit u liječenju anksioznih problema i depresije, ali može biti vrlo koristan i u rješavanju svakodnevnih problema kao što su nesanica, upravljanje ljutnjom, usvajanje zdravih navika ili drugo. Tipična KBT terapija traje od 6 do 20 susreta (ovisno o težini problema).

Stoga, odakle početi? Problemi psihičke prirode, pogotovo ako su kronični (učestali ili se često pojavljuju), mogu biti prilično iscrpljujući. Vaše tijelo fizički reagira na depresiju ili tjeskobu slično kao kod bilo koje fizičke bolesti. Povrh toga, ponekad psihički problemi mogu biti uzrokovani fizičkim stanjem organizma. Iz tog razloga, prva osoba koju morate posjetiti ukoliko sumnjate u psihički problem je vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite. Nakon što ste provjerili da vaše psihičke smetnje nisu uzrokovane fizičkim stanjem organizma, kontaktirajte me kako bi vam pomogla živjeti bolji život.