Savjetovanje i pružanje podrške

Ako patite od posljedica pretjeranog stresa, imate emocionalnih problema (osjećate se prestrašeno, tužno ili ne znate kako kontrolirati svoju ljutnju), imate nisko samopoštovanje ili pretjerano razmišljate (naravno negativno! mogu vam pomoći razgovorom i tehnikama poput mindfulnessa, relaksacijskim tehnikama i drugim.

# 1 Ne posjedujem recept za sreću. Ni čarobnu pilulu. I ne mogu čitati misli. Ono što ću vam predati su znanja i vještine potrebni za rješavanje problema i poboljšanje kvalitete života, kao što su tehnike kontrole misli i ponašanja, rješavanje konflikata, bolje ophođenje s drugim ljudima kao i druge korisne vještine koje morate usvojiti i uvježbavati na isti način na koji trenirate svoje tijelo baveći se jogom, biciklizmom ili trčanjem.

# 2 Savjetovanje neće trajati godinama. Velika većina poteškoća i problema s kvalitetetom života može se razriješiti za nekoliko mjeseci ili ponekad čak tjedana.

# 3 Neću vas samo slušati i govoriti stvari poput “Kako se osjećate vezano uz to što ste sada rekli?” Iako je slušanje ključan dio ovog posla, dobri savjetodavci također puno pričaju što uključuje postavljanje ciljanih pitanja, pomoć pri postavljanju ciljeva i podučavanje vještina potrebnih za dostizanje tih ciljeva. Nemojte se iznenaditi ni kada dobijete domaću zadaću sa svrhom uvježbavanja novih vještina.

# 4 Pitati pomoć nije znak slabosti. Ni ludost. Naprotiv, to je znak hrabrosti. Potrebno je mnogo hrabrosti da biste mogli pogledati sami sebe u ogledalo i priznati da ste jedini uistinu odgovorni za ishode u vašem životu.

# 5 Nemate vremena Pitat ću vas samo ovo: Da li biste nastavili voziti auto s kotačima u obliku četverokuta samo zato što nemate vremena zaustaviti se i staviti one okrugle? Ne, ne biste.

Stoga, odakle početi? Problemi emocionalne i kognitivne prirode, pogotovo ako su kronični (učestali ili se često pojavljuju), mogu biti prilično iscrpljujući. Vaše tijelo fizički reagira na depresiju ili tjeskobu slično kao kod bilo koje fizičke bolesti. Povrh toga, ponekad psihički problemi mogu biti uzrokovani fizičkim stanjem organizma. Iz tog razloga, prva osoba koju morate posjetiti ukoliko sumnjate u psihički problem je vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite. Nakon što ste provjerili da vaše psihičke smetnje nisu uzrokovane fizičkim stanjem organizma, kontaktirajte me kako bi vam pomogla živjeti bolji život.